Hej, hejdå

Jag har fått ett toppenjobb och har valt att hoppa av utbildningen. Men jag håller gärna kontakt med er om ni vill så det är fritt fram att adda mig på facebook, linkedin eller annat socialt weapon of choice (jag är dock en jävligt dålig twittrare).

Den här bloggen ligger uppe ett tag tills jag orkar ta ner den. Annars är min vanliga blogg: http://www.camillawestin.se/blogg

https://www.facebook.com/camilla.westin

http://www.linkedin.com/pub/camilla-westin/6b/48a/4a3

Lycka till med allt!

Uppgift: Funktionalitet Analys

Jag har valt att analysera två hemsidor med liknande innehåll. Det för att rent konkret kunna säga vad som gör respektive sida bra och dålig.

smhi.se

Skärmavbild 2013-10-03 kl. 18.16.49

Den första jag kollade på var SMHI.se . En hemsida med väderprognoser och information om forskningen kring väder. Hemsidan är mycket informativ och relativt enkel att förstå och navigera sig runt på. Det finns massor av funktioner på hemsidan. T.ex så kan man såklart kolla hur vädret är på en speciell plats. Man kan även se en 10-dagarsprognos över hur vädret kommer att se ut. Man kan följa oväder i Sverige, läsa om massor av forskning, läsa artiklar om klimathotet etc. Det finns även ett RSS-flöde som man kan följa och om man är synskadad så finns det en ”Lyssna”-knapp som läser upp hela hemsidan uppifrån och ner. Eller om du vill så kan du välja att läsa hemsidan på engelska. En hel del funktioner helt enkelt.

Jag tycker mycket är väldigt bra. Även om hela sidan känns lite rörig och man får informationen nästan slängd i ansiktet. O andra sidan så känns den väldigt seriös och det är ju bra. Den absolut nödvändigaste funktionen är att man kan kolla vädret där man är, eller dit man ska och att man kan få en 10-dagars prognos så man kan planera sin semester efter vädret t.ex. Jag tycker också att det är toppen att det finns en ”Lyssna”-knapp för synskadade. Väder är något som rör oss alla vare sig vi vill eller inte så det är bra att det är tillgängligt. Det är också väldigt bra att det finns ett alternativ att få hemsidan på engelska då hemsidan inte bara rör hur vädret är i Sverige utan hela världen.

Något i alla fall jag tycker är onödigt är RSS-flödet. Jag förstår att de har valt att ha det kvar, men som utvecklingen ser ut så är det nästan ingen som faktiskt använder RSS-flöden längre.

Forecast

Skärmavbild 2013-10-03 kl. 18.15.41

Forecast.io är också en hemsida om vårt väder. Den är lite mer nerskalad och det är mer fokus på designen än att spruta ut information.

Hemsidan har en sökfunktion. Med den kan man även trycka på en liten mikrofon och säga staden som man vill söka vädret på. Sökfunktionen är bra men jag förstår inte riktigt tanken med att prata in ett sökord. Kan man surfa in på hemsidan till att börja med kan man nog skriva in sin stad i sökfunktionen också. Jag gillar att det finns en animerad jordglob som du kan använda musen för att trycka på ditt land. Man kan även se på den hur molnen kommer att röra sig över jorden den närmsta tiden. Inte så informativt för mig som inte förstår mig på väder men det ser jäkligt coolt ut.

Det finns även en funktion där man kan välja om temperaturen ska synas i celsius eller fahrenheit. Mycket bra funktion! Jag gillar också att det står att det t.ex r 10 grader varmt men det KÄNNS som 7. Så kan det ju verkligen vara ibland att det står på termometern utanför fönstret att det är 15 grader men så kanske det blåser så när man väl är där ute så känns det snarare som 12.

En väldigt häftig funktion är något de kallar för time machine. Man kan alltså skriva in ett datum som redan har varit. Jag skrev in December 13, 2003 och fick fram att det var 1 grad varmt i Sverige den dagen. Väldigt häftig funktion men.. Vad ska man ha den till?

Skärmavbild 2013-10-03 kl. 18.45.12

Om man ska jämföra dessa två sidor så är Forecast den absolut coolaste. Mest för att den är modern och för att den är snygg. Men Forecast är o andra sidan inte lika informativ som SMHI. Om jag helt seriöst behövde kolla vädret av någon anledning så skulle jag nog ändå använda SMHI för att det är mer fokus på information och det finns mer information. Men om jag bara skulle behöva kolla vädret lite snabbt så spelar det ingen roll vilken man använder. Du får den information du behöver och det är inte många klick dit. Jag saknar att Forecast inte har en funktion för synskadade. Det tycker jag är viktigt. Men jag saknar också att SMHI inte har lagt mycket tanke på att verkligen strukturera upp deras stora innehåll på ett bra och snyggt sätt. De kan faktiskt modernisera sig lite.

Labb 3: Luffarschack med JavaScript

Skärmavbild 2013-10-01 kl. 15.10.11

Vårt projekt är att göra ett Luffarschack i Javascript. Själva spelytan ska vara genererad med en PHP-loop och med JavaScript avgöra om det är blå eller röd spelares tur och att lägga in en röd eller en blå symbol i den rutan man klickar på. Om man klickar i en ruta som redan har en symbol så ska ingenting hända.

Det absolut svåraste med uppgiften var att verkligen se till att symbolen hamnade i rutan man klickade på. Jag trodde när jag läste uppgiften att den skulle vara totalt omöjlig men när jag väl satte igång och började koda så ramlade många bitar på plats och det kändes kul då jag inte jobbat så mycket med JavaScript innan.

 

Labb 2: Dynamisk hemsida

Skärmavbild 2013-10-01 kl. 15.05.55

På den andra labben skulle vi ta ett par steg till i vår utveckling. Med HTML, CSS, PHP och SQL var uppgiften att skapa en hemsida för en pizzeria. På hemsidan skulle man kunna göra en beställning av pizzor via ett formulär och få en bekträftelse på sin beställning. Det skulle även finnas med en sida med en lista på alla beställningar som gjorts.

Jag började som vanligt med att göra en mock-up. Det var nästan det jag tyckte var svårast med hela uppgiften. Att på något sätt göra en design till en pizzeriahemsida utan att det såg ”cheezy” ut. Jag surfade runt en hel del på olika pizza-relaterade hemsidor innan jag började skissa.

Jag har gjort liknande uppgifter som den här innan med PHP och SQL och kände den här gången att det var ganska enkelt att förstå processen. Vilket kändes bra. Jag gjorde ett par extrauppgifter som t.ex att när man får sin bekräftelse så blir man tilldelad ett unikt ID ifall det är så att man skulle vilja ändra eller ta bort sin beställning. (Vilket kanske inte passar så bra på en pizzeriahemsida att man vill ta bort sin beställning när pizzan redan börjat bakas, men jag ville lära mig.)

I formuläret lade jag även till posten ”meddelande” förutom förnamn, efternamn, pizza, adress, mail, telefonnummer som var med i kriterierna. Detta för att jag tänkte att om det vore en riktig hemsida för en pizzeria så kanske man vill skriva in om man vill ha extra ost, ta bort svampen eller om man skulle ha en portkod till trapphuset.

|     

Labb 1: Statisk Hemsida

fotositen

På vår första labb skulle vi skapa en statisk hemsida med HTML och CSS i grupp om två personer. Jag och min gruppkompis bestämde oss för att göra en fiktiv hemsida till en fotograf. Vi ville att den skulle vara ljus i färgerna med fokus på bilderna som fotografen vill visa upp.

Vi började med att rita en mock-up i Photoshop innan vi började koda hemsidan. Först kodade vi upp grundstrukturen med HTML för att sedan lägga dit CSS.

Det svåraste med uppgiften var att göra ett galleri. Vi använde oss tillslut av ett jQuery-plugin som heter Fancybox. Med det fick vi till ett riktigt snyggt galleri som zoomar in på bilden när man klickar på den och så kan man klicka sig vidare till nästa bild. Vi blev mycket nöjda med den.

I kriterierna för uppgiften stod det specificerat att man skulle lägga in två annonser. Vi lade in två på förstasidan men tyckte inte egentligen att det passar med annonser på en hemsida för en fotograf.

Hemsidan producerades på en lokal server så det finns ingen länk för att se men bilden föreställer den ursprungliga skissen.

Uppgift: Skapa en skolblogg

Nu är bloggen alltså skapad. Jag valde att hosta en WordPressinstallation själv på min domän och webbhotell. Detta för att ha större möjligheter att själv kunna ändra precis det jag vill. Jag hade sedan tidigare satt upp ett multisite-nätverk så det gjorde det mycket enkelt att bara lägga till ännu en site.

Själv tycker jag att det är helt onödigt att Jensen lär ut att vi ska skapa våra WordPress-bloggar genom gratisversionen som inte hostas själv. Det för att det svåra med WordPress och andra CMS är att förstå hur det är uppbyggt, t.ex i vilken fil man ska koda i när man ska lägga till en div eller annat element högst upp. Förhoppningsvis kommer det att bli lite mer avancerad WordPressutveckling längre fram, för mina klasskompisars skull.

Till denna blogg har jag valt ett tema som heter LESS. Ett gratistema jag hittade på nätet. När jag gör mina WordPress-projekt så brukar jag oftast leta upp ett tema med en liknande struktur som min design-skiss. Den får hemskt gärna vara responsiv redan från början för att spara tid. Sedan ändrar jag utseendet på temat så att det ser ut som min skiss. Och sen byter jag oftast namn på temat.

Att jag valde ett tema med en väldigt enkel layout har inget med bristande intresse att göra utan snarare att jag fullkomligt älskar väldigt enkla sidor med fokus på snygg typografi istället för massa flashiga bilder. Speciellt när det gäller bloggar som ska ha mycket fokus på artiklarna som faktiskt ska läsas.

Hej

Vi har precis fått i uppgift att göra en så kallad skolblogg. Meningen är att vi ska lägga upp processen i våra arbeten, opponera på varandra samt ge varandra tips och tricks på vägen. Jag tycker det är ett mycket smart sätt att hålla reda på hur man har tänkt, och få hjälp när det känns svårt.